Skip to content

Film- en discussieavond “Tomorrow”

Stappen zetten. Niet alleen praten. Ook doen. Op 21 oktober 2024 zagen we samen  de film. In de pauze en na de film gingen we met elkaar in gesprek. Welke concrete stappen gaan wij zetten? Samen. Of eenieder zelf.

Tomorrow is een film die voorbeelden van acties, initiatieven en denkers laat zien. De film is bijna 10 jaar oud. En nog even relevant. 

“Onze planeet wordt bedreigd: de natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan. Op zoek naar oplossingen voor dit probleem reizen Mélanie Laurent en Cyril Dion met hun team naar tien verschillenden landen. Ze ontmoeten daar pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en educatie opnieuw proberen uit te vinden om de wereld leefbaarder te maken. Al deze initiatieven hebben één ding gemeen: het zijn kleine lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige falende model. De film laat zien hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld van morgen.” Zo wordt de film op de website van Cineart aangekondigd.

Gesprek

Na een korte kennismaking – met wie zitten we in de ronde en wat was voor iedereen aanleiding om naar deze filmavond te komen bleef er toch nog maar beperkt tijd om op de film te reflecteren en over eigen vervolgstappen na te denken.
Algemeen werd positief ervaren, dat er concrete voorbeelden werden getoond: projecten, oplossingen, die ook al 10 jaar in praktijk werkten, nog werken. Het werd duidelijk, dat ieder initiatief vanuit een eigen behoefte startte: een of meerdere mensen, die kansen voor verandering zagen. Anderen haakten aan, maakten het idee groter, brachten het in praktijk. Kunst was vaak wel, om de locale of regionale overheid voldoende te betrekken zodat er geen drempels werden opgeworpen. Enkele keren ontstond er brede ondersteuning.

Kijkende naar de Achterhoek kwamen twee vraagstukken naar boven:
1) Er zijn ontzettend veel initiatieven in de Achterhoek. Hoe meer mensen je bij elkaar zet, hoe meer er worden benoemd. Niemand lijkt daadwerkelijk inzicht en overzicht te hebben. Sommigen zijn al in een thema-specifiek netwerk verbonden. Anderen zouden daar baat bij kunnen hebben. Hoe kunnen we zichtbaar, hoe kunnen we voor iedereen bereikbaar maken, wat er allemaal al is?

2) Een ander vraagstuk was een sterke regionale economie, ondersteund door een regionale munt/ een regionaal waardesysteem. We kennen een eerdere poging om de Achterhoeker te introduceren. In gemeende Aalten bestaat nog steeds in enige vorm de BAD. Hoe minder geld, hoe minder waarde de regio uitstroomt, hoe meer er beschikbaar zou kunnen zijn voor de regionale transitie, die op allerlei terreinen hard nodig is, zoals we weten. Hoe kunnen we een regionaal waardesysteem opzetten, zodat we in een krachtige regio de nodige veranderingen kunnen organiseren?

Twee vraagstukken, om samen dieper te verkennen.

 

Een film van Cineart. TOMORROW van Cyril Dion en Mélanie Laurent won de Gouden Salamander op het Festival van Sarlat en de prijs voor de beste documentaire op het Ram Dam Festival van Tournai. Daarnaast ontving de film een César voor Beste Documentaire en een nominatie voor een Prix Lumière in dezelfde categorie.

Back to top